odpowiadać na istniejące i komunikować się ze znajomymi!
Mądrość ludowa mówi, ze nie tylko trzeba wybrać odpowiedniego człowieka, ale i odpowiedni czas. W epoce wiktoriańskiej lubiano przypisywać wszystkiemu znaczenie i wieli ludzi brało pod uwagę ślubne rymowanki, które sugerowały pewne skutki brania ślubu w danych miesiącach. i tak np;
STYCZEŃ- ślubuj, kiedy rok jest nowy, mąż będzzie wierny i uczuciowy.
LUTY- gdy w lutym ptaszek gniazdko mości, bierz ślub i nie bój się przyszłości.
MARZEC- gdy wiatr marcowy na slubie macie, radość i smutek w życiu poznacie.
KWIECIEŃ- w wkwietniu gdy wasze zaślubiny, radość dla męża i dziewczyny.
MAJ- gdy w maju sobie ślubujecie, dnia tego pożałujecie.
CZERWIEC- czeka go podróż daleka, kto ślub w czerwcu przyrzeka.
LIPIEC- kto w lipcu planuje ślubować, na chleb ciężko będzie pracować.
SIERPIEŃ- KTOKOLWIEK W SIERPNIU SWÓJ ŚLUB ODBĘDZIE, ZMIAN WIELE W ŻYCIU WIDZIAŁ BĘDZIE :)
WRZESIEŃ- złote wrześniowe śluby spełnienie szczęście ci da i powodzenie.
PAŹDZIERNIK- gdy w październiku związek zawrzecie, miłość nadejdzie lecz nie pieniądze.
LISTOPAD- na ślub w listopadzie gości zaproście, a w waszym życiu zaznacie radości.
GRUDZIEŃ- w śniegu grudniowym ślub sie odbędzie, a wasza miłość wieczną będzie.

pozdrawiam wszystkich którzy dobrze wybrali i drugą połówkę i dogodny miesiąc mobile
Tak, masz rację mobile :) to bardzo ważne, aby wybrać odpowiednią osobę do ślubu. Jest to bardzo często związek na całe życie.
Jednak, czy sądzisz, że Młode Pary powinny sugerować się tylko ślubnymi rymowankami z epoki wiktoriańskiej, jeśli chodzi o ustalenie miesiąca i daty ślubu?
Czy wierzysz w rzeczy magiczne i przepowiednie, dotyczące ślubnych uroczystości?
Dla mnie najpiękniejszym miesiącem w roku jest maj. Jest taki ciepły, wesoły, słoneczny, pełen zieleni, roślin i kwiatów, cudnych motyli. Czy może ten miesiąc jest najlepszym miesiącem na ślub?
Pozdrawiam Wszystkich na Forum ciepło i serdecznie :)
Letycjo. Tak naprawdę w świecie rzeczywistym nie ważne jest to czy wierzysz w rymowanki, przepowiednie czy podpowiedzi Twoich najbliższych. Jesli te rzeczy nie są dla Ciebie ważne możesz brać ślub również w maju. Najważniejsze jest to czy sama dobrze przemyślałaś dobrze swój ślub a dokładniej swojego kandydata. Jeśli już długo jesteście już parą to mniejszy problem (to znaczy że poznałaś już w jakimś tam stopniu swojego wybranka), większy jest propblem ze związkami z krótkim stażem przedmałżeńskim, gdzie działa jeszcze zauroczenie i nagle po ślubie Twój facet okaże się innym niż myślałaś. A nie daj boże zrobisz to przed ślubem, mówię tu o stwierdzeniu - po ślubie ustawię go sobie . Bądź pewna on to samo mówi lub myśli, że zrobi z Tobą.
Ja też chciałbym już wziąść ślub i szczerze mniej uwagi pośięciłbym miesiącom a więcej kandydatce na moją żonę. Niestety ta za która chciałbym wyjść niestety już jest zajęta :(
Cortona
Uczestnik
Konto indywidualne
KobietaMiejscowość:
Grupa: Raczkujący
Ocena: 0 pkt
Tak sobie czytam Waszą wymianę zdań i okazuje się, że z tematu wyboru właściwego miesiąca na ślub mamy prawdziwie psychologiczną pogadankę odnośnie wyboru właściwego partnera na całe życie.
Zgadzam się i z Letycją, i z mobile. Dobrze jest znać ludowe porzekadła (a ja osobiście - zwłaszcza lubię te które dobrze wróżą ;) ), ale tak jak Letycja uważam, że są ważniejsze sprawy przy wyborze daty ślubu. Jeśli ktoś marzy ślubie w maju to pytam się: kiedy to zrealizować jak nie w dniu własnego ślubu? Pytanie retoryczne :)
Do mobile: zgadza się, że staż jest ważny. Na pewno nie jest to jedyny czynnik, który liczy się przy podejmowaniu decyzji o poślubieniu drugiej osoby, ale w jakimś stopniu daje poczucie bezpieczeństwa. Gdzieś kiedyś słyszałam, że przed ślubem każdy przyszły małżonek myśli inaczej o tym drugim. Kobieta myśli "Mam nadzieję, że po ślubie on się zmieni", a mężczyzna "Mam nadzieję, że po ślubie ona się nie zmieni". Trochę to humorystyczne i oczywiście przerysowane, ale jakąś tam dziwną sytuację obrazuje.
Mobile, smutna ta Twoja historia. Domyślam się, że niezręczne byłoby jej opisywanie na forum, więc powiem tylko, że trzymam za Ciebie kciuki. Może da się coś zrobić?
Tak sobie czytam Waszą wymianę zdań i okazuje się, że z tematu wyboru właściwego miesiąca na ślub mamy prawdziwie psychologiczną pogadankę odnośnie wyboru właściwego partnera na całe życie. Zgadzam się i z Letycją, i z mobile. Dobrze jest znać ludowe porzekadła (a ja osobiście - zwłaszcza lubię te które dobrze wróżą ;) ), ale tak jak Letycja uważam, że są ważniejsze sprawy przy wyborze daty ślubu. Jeśli ktoś marzy ślubie w maju to pytam się: kiedy to zrealizować jak nie w dniu własnego ślubu? Pytanie retoryczne :) Do mobile: zgadza się, że staż jest ważny. Na pewno nie jest to jedyny czynnik, który liczy się przy podejmowaniu decyzji o poślubieniu drugiej osoby, ale w jakimś stopniu daje poczucie bezpieczeństwa. Gdzieś kiedyś słyszałam, że przed ślubem każdy przyszły małżonek myśli inaczej o tym drugim. Kobieta myśli "Mam nadzieję, że po ślubie on się zmieni", a mężczyzna "Mam nadzieję, że po ślubie ona się nie zmieni". Trochę to humorystyczne i oczywiście przerysowane, ale jakąś tam dziwną sytuację obrazuje. Mobile, smutna ta Twoja historia. Domyślam się, że niezręczne byłoby jej opisywanie na forum, więc powiem tylko, że trzymam za Ciebie kciuki. Może da się coś zrobić?
A masz dla mnie może jakieś rozwiązanie ? Chętnie bym dłużej na ten temat porozmawiał :)
??A masz dla mnie może jakieś rozwiązanie ? Chętnie bym dłużej na ten temat porozmawiał :)
A to tak dla poprawienia sobie humoru. Ktoś ostatnio wspominał mi o dobrym fotografie :)
<h1>sesja ślubna</h1>

Cortona
Uczestnik
Konto indywidualne
KobietaMiejscowość:
Grupa: Raczkujący
Ocena: 0 pkt
Mobile, rozwiązań jest zawsze mnóstwo. Ja co prawda terapeutą nie jestem, ale każdy z nas był w życiu postawiony w różnych sytuacjach i na szczęście możemy się uczyć od siebie wzajemnie. Co do rozmowy to chyba nie na forum, a w świecie rzeczywistym pewnie ciężko będzie się spotkać. Mamy tu za co wiadomości prywatne do konkretnych użytkowników - możemy z nich korzystać :)
PS. Zdjęcie super :)
No więc czekam na podpowiedzi również innych
mobile: to smutne, że dziewczyna, która bardzo podoba się Tobie jest już zajęta z inną osobą. Uważam jednak, że nie możesz zadręczać się tym i zamartwiać. Może warto utrzymać z nią koleżeńskie układy (?), a ewentualnie poszukać sobie innej kandydatki na żonę. Jednak decyzja o ślubie jest jedną z najważniejszych w życiu. Nie wolno podejmować decyzji w takich sprawach zbyt szybko.
PS: Zdjęcie, które zamieściłeś jest bardzo zabawne - Pan Młody w "toalecie z serduszkiem", a obok Panna Młoda...
Ja gdybym brała ślub, chciałabym przede wszystkim czuć się bezpiecznie w różnych sytuacjach z moim wybrankiem.
Pozdrawiam ciepło :)
48795 postów napisali łącznie nasi użytkownicy
0 aktywnych użytkowników (przez ostatnie 15 minut)
Nasze forum kwiatowe to serwis dla prawdziwych pasjonatów (nie tylko florystycznych). Osoby zainteresowane aranżacją wnętrz, organizacją ślubu, ogrodnictwem i florystyką mają szansę wymienić się tu doświadczeniami, a także znaleźć interesujące informacje na poszczególne tematy. Interaktywna wymiana poglądów na Forum Portalu Florystycznego to ciekawy sposób na wzbogacanie wiedzy w ściśle określonych dziedzinach. Nie zwlekaj - dołącz do grona naszych użytkowników!